Windows bilgisayarınızda oyun oynarken veya bazı programları kullanırken SHIFT tuşuna üst üste 5 defa bastığınızda Windows’un yapışkan tuşlar özelliğini etkinleştirmeniz için verdiği uyarı oyununuzu veya yaptığınız işi yarıda bölebiliyor. Bu rehberde Windows 10 ve 11’de yapışkan tuşlar nasıl kapatılır gelin beraber göz atalım.
Windows işletim sistemlerinde klavyeden 5 kez SHIFT tuşuna bastığınızda çıkan yapışkan tuşlar uyarısının kapatmak oldukça kolay. Aşağıda adım adım yöntemlerini bulabilirsiniz.
Windows Yapışkan Tuşlar Nedir ve Ne İşe Yarar?
Yapışkan tuşlar Windows’un erişim kolaylığı ayarlarında bulunan bir yardımcı özelliktir ve SHIFT, CTRL, ALT gibi tuşları basılı tutmadan kullanmanızı sağlar. Örneğin klavyenizden özel karakterlerden birini yazmak istediğiniz SHIFT veya ALT tuşlarına basılı tutarak yazarız ancak yapışkan tuşlar etkin olduğunda bu tuşlara bir kere basıp daha sonra özel karakterleri kullanabilirsiniz.
Windows 10 Yapışkan Tuşlar Nasıl Kapatılır?
Eğer Windows 10 işletim sistemi kullanıyorsanız ve Windows 10’da yapışkan tuşlar uyarısını kapatmak istiyorsanız bunun için öncelikler Başlat menüsünden Ayarlar’a girmeniz gerekiyor. Daha Sonra Erişim Kolaylığı bölümüne girip buradan Klavye sekmesini açın. Açılan ekranda Yapışkan Tuşları kullanın bölümünden “Yapışkan Tuşları başlatmak için kısayol tuşuna izin ver” seçeneğini kapatın.

Bu seçeneği kapattıktan sonra artık Windows 10 işletim sisteminizde SHIFT tuşuna beş kez bastığınızda yapışkan tuşlar uyarısı açılmayacaktır.
Windows 11 Yapışkan Tuşlar Nasıl Kapatılır?
Windows 11 işletim sisteminde bu ayarı kapatmak için yine Başlat menüsünden Ayarlar’a girin. Sonrasında sırasıyla Erişilebilirlik > Klavye > Yapışkan Tuşlar bölümüne giriş yapın. Burada bulunan “Yapışkan tuşlar için klavye kısayolu” seçeneğini kapalı konuma getirin.

Bu seçeneği kapattıktan sonra artık Windows 11 işletim sisteminizde SHIFT tuşuna beş kez bastığınızda yapışkan tuşlar uyarısı açılmayacaktır.
Windows 10 ve 11’de Yapışkan Tuşlar Nasıl Kapatılır? (Denetim Masası)
Bu yöntemi birçok Windows işletim sisteminde klasik Denetim Masasını kullanarak yapışkan tuşlar özelliğini devre dışı bırakmak için kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle Başlat menüsünden Denetim Masası ekranına ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

- Denetim Masası > Erişim Kolaylığı > Erişim Kolaylığı Merkezi > Klavye Kullanımını Kolaylaştır bölümüne girin.
- Daha sonra açılan sayfada Yapışkan Tuşları Ayarla bölümüne girin.
- Burada Yapışkan Tuşları Etkinleştir seçeneği etkinse bu seçeneği yanında bulunan tiki kaldırarak devre dışı bırakın. Ayrıca SHIFT tuşuna 5 kez bastığınızda uyarı çıkmasını istemiyorsanız da SHIFT tuşuna beş kez basıldığında yapışkan tuşları etkinleştir seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz. Son olarak Uygula ve Tamam butonlarına tıkladığınızda ayarlar kaydedilecektir.